Bemmelse Dweildag

Jaarlijks wordt er in Bemmel een dweildag georganiseerd. Het is een festival waar jaarlijks ruim 40.000 bezoekers op afkomen. Sinds 1986 wordt jaarlijks dit festival gegeven en georganiseerd door allemaal vrijwilligers in- en rondom Bemmel. Deze vrijwilligers zetten zich belangeloos in en helpen het festival van de grond te krijgen. Onder hen bevinden zich ook vier dweilorkest, namelijk: De Boemels, De Dreugtrommels, De RotDweilers en Alarmfase 3.

Grootste dweilevenement van Nederland

De Bemmelse Dweildag is de grootste in Nederland en er komen ook ruim 2000 muzikanten op af ieder jaar. Van die 2000 muzikanten is een steeds groter wordende groep buitenlands. De muzikanten die komen gaan voor de gezelligheid en om sociale contacten uit te wisselen.

 

 

Verschillende klassen

De dweilorkesten doen weliswaar ook mee voor prijzen, maar dat gaat op een vriendschappelijke manier en niet via een competitie of iets dergelijks. Daarom heeft de organisatie ook twee klassen opgericht, namelijk: Leut,- en wedstrijdklasse, met daarin de volgende categorie├źn:

  • Leutklasse: De orkesten in deze klasse trekken puur voor de gezelligheid musicerend rond over het festival. Niemand speelt voor een prijs, hoewel er wel vele prijzen in deze klasse worden weg gegeven;
  • Wedstrijdklasse: Orkesten die zich graag willen presenteren voor de jury en zich willen meten aan andere orkesten, gaan voor de titel: Algemeen Nederlands Kampioen Dweilorkesten. Sinds 2012 is deze klasse weer verder opgedeeld in algemeen, muzikaal en show;
  • Meidenklasse: Als zich minimaal vijf vrouwenorkesten hebben ingeschreven strijden deze dames mee om de titel: Nederlands Kampioen Meidendweilorkesten en
  • Jeugdklasse: Deelnemers van 16 jaar of jonger strijden om de titel: Nederlands Kampioen Jeugddweilorkesten. Deze klasse doet ook pas mee vanaf 5 orkesten.

Winnaars:

1987: Joekels (Boxmeer)
1988: Blaanke Blazers (Oldenzaal) 2x
1990: Valleibloazers (Amersfoort) 2x
1992: ’t Is Niks en t Wurt Niks (Sittard)
1993: Valleibloazers (Amersfoort)
1994: Notenkrakers (Zevenbergen) 4x
1998: Stadse Blaozers (Willemstad) 3x
2001: Plekbend (Hilvarenbeek)
2002: Neutebloazers (Diemen)
2003: Lithe Bloas (Zweden)
2004: Stadse Blaozers (Willemstad) 3x
2007: Deurdweilers (Angeren) 2x
2009: Dweilorkest De Menaemer Feintsjes (Menaldum)
2010: Alarmfase 3 (Bemmel) 2x
2012: Algemeen: Deurdweilers (Angeren); Muzikaal: De Útlopers (Sneek); Show: Deurdweilers (Angeren)
2013: Algemeen: Dweilorkest De Menaemer Feintsjes (Menaldum); Muzikaal: De Eierjongens (Winterswijk); Show: Dweilorkest de Menaemer Feintsjes (Menaldum)