Wat is een dweilorkest?

Wat is een dweilorkest?

Tijdens carnaval vormen dweilorkesten een van de belangrijkste onderdelen. Ze zijn te vinden op straat en in cafés, waar ze vrolijke muziek spelen. Maar wat is een dweilorkest eigenlijk? En waar komt de naam vandaan? Hieronder vind je het antwoord op deze vragen en nog vele anderen.

 

Er loopt iemand te dweilen

De naam dweilorkest komt van het werkwoord dweilen. We hebben het dan niet over het schoonmaken van je huis, maar met de betekenis van doelloos / dronken op straat rondzwerven. Tijdens carnaval is het heel normaal dat feestgangers van café naar café door de stad heentrekken (dweilen). Uiteraard komt daar aardig wat alcohol bij kijken. Doordat dit rondtrekken vaak onder begeleiding van een carnavalskapel ging, kregen deze al snel de bijnaam dweilorkest.

 

Muzikanten in een dweilorkest

Dweilorkesten hebben veel weg van een fanfare. Het unieke is echter dat ze geen vaste bezetting hebben. Enthousiaste muzikanten van de plaatselijk carnavalsvereniging komen bijeen en maken er samen een feestje van. Wel zijn er bepaalde instrumenten die vaker voorkomen dan anderen. Met name slag- en blaasinstrumenten, zoals trommels, trompetten en trombones zitten in vrijwel elk orkest.

 

Soort muziek

De muzieknummers die gespeeld worden tijdens carnaval zijn geen muzikale hoogstandjes, maar dat geeft het juist zijn unieke charme. Iedereen die carnaval viert kent de carnavalshits. Denk bijvoorbeeld aan Het Pizza lied of Er staat een paard in de gang van André van Duin. Ze kunnen makkelijk meegezongen worden en zorgen daardoor al snel voor een gezellige sfeer. Het kan goed vergeleken worden met après-skimuziek. Veel carnavalshits zijn alternatieve teksten op bestaande nummers. Zo is bijvoorbeeld Wakker met een biertje van Lamme Frans een alternatieve tekst op de Kinderen Voor Kinderen hit Wakker met een wijsje. Er worden ook steeds vaker bekende wereldhits gespeeld.

 

Waar dweilorkesten te vinden zijn

Het moge logisch zijn dat de meeste dweilorkesten te vinden zijn in de gebieden waar carnaval gevierd wordt. De verschillen zijn erg groot. In 2007 waren er in Nederland 1517 dweilorkesten. Met 814 stuks komt meer dan 50% hiervan voor in Noord-Brabant. Limburg volgt met 236 dweilorkesten. Op de derde plaats staat Gelderland met 127. Flevoland heeft met maar één dweilorkest het minste aantal in Nederland.